Indian Culture MCQ Questions || Part- 06

1. In which country is the Salzburg Festival held every year?

(A) Germany
(B) Austria
(C) Switzerland
(D) France

Ans- B

2. Jallikattu is bull taming event held mainly in –

(A) Telangana
(B) Goa
(C) Karnataka
(D) Tamil Nadu

Ans- D

3. In which State is the Madhavpur Mela held annually?
(A) Rajasthan
(B) Haryana
(C) Gujarat
(D) Chhattisgarh

Ans- C

4. The International Kite Festival in Gujarat is held in the month of –

(A) January
(B) March
(C) August
(D) November

Ans- A

5. Which among the following is a folk dance of Indian
(A) Kathakali
(B) Mohiniattam
(C) Manipuri
(D) Garba

Ans- D

6. The oldest form of composition of Hindustani vocal music is

(A) Thumri
(B) Ghazal
(C) Dhrupad
(D) None of the options

Ans- C

7. The name of Alla Rakha is related with
(A) Shehnai
(B) Tabla
(C) Sitar
(D) Santoor

Ans- B

8. Which Indian Academy is promoting dance, drama and music?

(A) Sahitya Academy
(B) Lalit Kala Academy
(C) National School of Drama
(D) Sangeet Academy

Ans- D

9. The word ‘Sathyameva Jayate’ is taken from __________

(A) Yajur Veda
(B) Atharva Veda
(C) Mundaka Upanishad
(D) Sam Veda

Ans- C

10. According to the cultural history of India ‘Panchayatan’ is:

(A) An assembly of elders of village
(B) A religious sect
(C) Temple construction style
(D) Functionary of an administration
Ans- C

Leave A Comment For Any Doubt And Question :-

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *