Indian Culture MCQ Questions || Part- 07

1. Dandia’ is a popular dance of

(A) Punjab
(B) Gujarat
(C) Tamil Nadu
(D) Maharashtra

Ans- B

2. Where is Pushkar Fair held?

(A) Udaipur
(B) Jaisalmer
(C) Jodhpur
(D) Ajmer

Ans- D

3. Sattriya is a classical dance form of which State?

(A) Manipur
(B) Uttar Pradesh
(C) Assam
(D) Andhra Pradesh

Ans- C

4. Which of the following folk dance forms is associated with Gujarat?

(A) Nautanki
(B) Garba
(C) Kathakali
(D) Bhangra

Ans- B

5. In which of the following styles of dance the story/ theme is always taken
from Mahabharata and Ramayana?

(A) Bharatanatyam
(B) Mohiniattam
(C) Odissi
(D) Kuchipudi

Ans- A

6. The Rath Yatra at Puri is celebrated in honour of which Hindu deity

(A) Ram
(B) aganath
(C) Shiva
(D) Vishnu

Ans- B

7. Which one of the following is not a feature of North Indian temple
architecture?

(A) Sikhara
(B) Garbha Griha
(C) Gopura
(D) Pradakshina

Ans- C

8. Which of the following dances is a solo dance?

(A) OttanThullal
(B) Kuchipudi
(C) Yakshagana
(D) Odissi

Ans- A

9. Ramman is a religious festival and ritual theatre of ____?

(A) Uttarkhand
(B) Uttar Pradesh
(C) West Bengal
(D) Madhya Pradesh

Ans- B

10. Pungi is a dance form related to the state

(A) Punjab
(B) Himachal Pradesh
(C) Haryana
(D) Delhi

Ans- B

Leave A Comment For Any Doubt And Question :-

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *