Indian Culture MCQ Questions || Part- 08

1. ___________ is classical dance form of Uttar Pradesh

(A) Kathakali
(B) Kathak
(C) Kuchipudi
(D) Mohiniattam

Ans- B

2. Kalchakra ceremony is associated with which of the following ceremonies?

(A) Hinduism
(B) Buddhism
(C) Jainism
(D) Islam

Ans- B

3. The famous Nabakalebara festival belongs to which of the following states?

(A) Rajasthan
(B) Odisha
(C) West Bengal
(D) Bihar

Ans- B

4. Which of the following places is famous for Chikankari work, which is a
traditional art of embroidery?

(A) Lucknow
(B) Hyderabad
(C) Jaipur
(D) Mysore

Ans- A

5. Which classical dance form is famous in Tamil Nadu?

(A) Kuchipudi
(B) Mohiniattam
(C) Bharatanatyam
(D) Kathakali

Ans- C

6. Historic Chandragiri Fort is located in which of the following states?

(A) Andhra Pradesh
(B) Karnataka
(C) Maharashtra
(D) Telangana

Ans- A

7. The Kala Ghoda Arts Festival is associated with which one of the following
cities?
(A) Kochi
(B) Pune
(C) Mumbai
(D) Mysore

Ans- C

8. The 2016 International Minjar fair has started in which state of India?

(A) Maharashtra
(B) Bihar
(C) Punjab
(D) Himachal

Ans- D

9. Which of the following is not a folk dance of Uttar Pradesh?

(A) Quawwalis
(B) Chhau
(C) Birhas
(D) Charkulas

Ans- B

10. The famous traditional dance ‘Ruf’ or ‘Rauf’ is associated with ……………… State.

(A) Andhra Pradesh
(B) Rajasthan
(C) Jammu & Kashmir
(D) Dadra & Nagar Haveli

Ans- C

Leave A Comment For Any Doubt And Question :-

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *