Indian Culture MCQ Questions || Part- 09

1. Who composed the famous song ‘Sare Jahan SeAchha’?

(A) Jaidev
(B) Mohammad Iqbal
(C) Bankim Chandra Chattopadhyay
(D) Rabindranath Tagore

Ans- B

2. In India, which festival coincide with the festivals of Songkran in Thailand,
Thingyan in Myanmar and Aluth Avurudda in Sri Lanka?

(A) Baisakhi
(B) Makar Sankranti
(C) Guru Poornima
(D) Holi

Ans- A

3. Hanukkh, the festival of light is associated with which one of the following
religions?

(A) Hindu
(B) Jewish
(C) Jain
(D) Christians

Ans- B

5. In which State is the religious festival Ganesh Chaturthi celebrated with
gusto?

(A) Maharashtra
(B) Madhya Pradesh
(C) Uttar Pradesh
(D) Nagaland

Ans- A

6. The paintings in the Ajanta and Ellora caves are indicative of the
development of art under the

(A) Pallavas
(B) Chalukyas
(C) Pandyas
(D) Rashtrakutas

Ans- B

7. Which of the following combinations of the States and the festivals mainly
celebrated there is not correct?

(A) Uttar Pradesh – Krishna Janmashtami
(B) Maharashtra – Ganesh Chaturthi
(C) Gujarat – Durga Puja
(D) Rajasthan – Gangaur

Ans- C

8. Who among the following was known as Bengal’s Greata Garbo?

(A) Suchitra Sen
(B) Amaravati
(C) Kanan Devi
(D) Bharathi Shirodkor

Ans- A

9. The Desert Festival, an annual event in Rajasthan that displays local folk arts
and culture, aerobatics, camel races, is held at

(A) Bikaner
(B) Jodhpur
(C) Jaisalmer
(D) Barmer

Ans- C

10. Which one of the following manuscript is included in the UNESCO’s
Memory of World Register?

(A) Rig Veda
(B) Ramayana
(C) Mahabharata
(D) None of the above

Ans- A

Leave A Comment For Any Doubt And Question :-

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *