Indian Culture MCQ Questions || Part- 02

1. In which dance men wear kafni pyjamas

(A) Bihu
(B) Cholliya
(C) Garba
(D) Kathakali

Ans- C

2. Dollu Kunitha is a folk dance from

(A) Karnataka
(B) Tamil Nadu
(C) Kerala
(D) Bihar

Ans- A

3. In which district of Andhra Pradesh, the Kuchipudi village is located from
which the Kuchipudi dance obtained its name

(A) Kurnool
(B) Anatapur
(C) Nellore
(D) Krishna

Ans- D

4. Who wrote the book ‘Natya Shastra’ which is the main source of Indian
classical dances

(A) Narad
(B) Bharat Muni
(C) Abhinavagupta
(D) Kalidas

Ans- B

5. Total number of Indian classical dance forms recognized by the Sangeet
Natak Akademi

(A) 5
(B) 7
(C) 8
(D) 11

Ans- C

6. Mohiniyattam is a classical dance from

(A) Tamil Nadu
(B) Kerala
(C) Karnataka
(D) Odisha

Ans- B
7. In which State is the religious festival Ganesh Chaturthi celebrated with
gusto?

(A) Rajasthan
(B) Gujarat
(C) Maharashtra
(D) Madhya Pradesh

Ans- C

8. Which festival occurs at a different time from the other three?
(A) Sankranti
(B) Ugadi
(C) Lohri
(D) Pongal

Ans- B

9. Which of the following combinations of the States and the festivals mainly
celebrated there is not correct?

(A) Rajasthan – Gangaur
(B) Gujarat – Durga Puja
(C) Maharashtra – Ganesh Chaturthi
(D) Uttar Pradesh – Krishna Janmashtami

Ans- B

10. Flamingo Festival is organised in which State?

(A) Telangana
(B) Karnataka
(C) Nagaland
(D) Andhra Pradesh

Ans- D

Leave A Comment For Any Doubt And Question :-

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *