Indian Culture MCQ Question & Answers

1. Which Indian state celebrates Bihu as a folk dance

(A) Meghalaya
(B) Manipur
(C) Assam
(D) Sikkim
Ans- C

2. With which of the following states of India is the Garba dance associated

(A) Gujrat
(B) Punjab
(C) Rajasthan
(D) Madhya Pradesh
Ans- A

3. Lohri is celebrated in the month of

(A) April
(B) September
(C) July
(D) January
Ans- D

4. How many classical Kathakali stories are includes in traditional Kathakali
dance

(A) 51
(B) 101
(C) 131
(D) 151
Ans- B

5. Kathakali dance is a combination of how many elements of fine art

(A) 3
(B) 4
(C) 5
(D) 7
Ans- C

6. Indian classical dance forms are based on the instructions of which book

(A) Natya Katha
(B) Natya Shastra
(C) Natya Kala
(D) None of the above
Ans- B

7. Which one is not a harvest festival in india

(A) Onam
(B) Lohri
(C) Ugadi
(D) Holi
Ans- D

8. How many asanas are in surya namaskar process

(A) 6
(B) 9
(C) 12
(D) 16

Ans- C

9. Berana is a wedding ceremony of

(A) Punjabi
(B) Assamese
(C) Sindhis
(D) Bengali
Ans- C

10. Sattriya dance is originated from which state

(A) Assam
(B) Odisha
(C) Bihar
(D) Uttar Pradesh
Ans- A

Leave A Comment For Any Doubt And Question :-

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *