Indian Culture MCQ Part- 07

01.Dollu Kunitha is a folk dance from
(A) Karnataka
(B) Tamil Nadu
(C) Kerala
(D) Bihar

Ans- A

02.In which dance men wear kafni pyjamas
(A) Bihu
(B) Cholliya
(C) Garba
(D) Kathakali

Ans- C

03.In which district of Andhra Pradesh, the Kuchipudi village is located from which the Kuchipudi dance obtained its name
(A) Kurnool
(B) Anatapur
(C) Nellore
(D) Krishna

Ans- D

04.Who wrote the book ‘Natya Shastra’ which is the main source of Indian classical dances
(A) Narad
(B) Bharat Muni
(C) Abhinavagupta
(D) Kalidas

Ans- B

05.Total number of Indian classical dance forms recognized by the Sangeet Natak Akademi
(A) 5
(B) 7
(C) 8
(D) 11

Ans- C

06.Mohiniyattam is a classical dance from
(A) Tamil Nadu
(B) Kerala
(C) Karnataka
(D) Odisha

Ans- B

07.Eri, Muga and Pat silk are mainly produced in which state
(A) West Bengal
(B) Sikkim
(C) Assam
(D) Meghalaya

Ans- C

08.Nataraja is a depiction of the god
(A) Shiva
(B) Bishnu
(C) Bramha
(D) Indra

Ans- A

09.Tikli is an ornament wearing on the
(A) Ear
(B) Neck
(C) Forehead
(D) Hand

Ans- C

10.From which day of the Kartik month, Dugra Puja celebrated
(A) Second
(B) Fifth
(C) Six
(D) Eight

Ans- A

Leave A Comment For Any Doubt And Question :-

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *