Indian Culture MCQ Part- 06

01.Which Indian state celebrates Bihu as a folk dance
(A) Meghalaya
(B) Manipur
(C) Assam
(D) Sikkim

Anc- C

02.With which of the following states of India is the Garba dance associated
(A) Gujrat
(B) Punjab
(C) Rajasthan
(D) Madhya Pradesh

Ans- A

03.Lohri is celebrated in the month of
(A) April
(B) September
(C) July
(D) January

Ans- D

04.How many classical Kathakali stories are includes in traditional Kathakali dance
(A) 51
(B) 101
(C) 131
(D) 151

Ans- B

05.Kathakali dance is a combination of how many elements of fine art
(A) 3
(B) 4
(C) 5
(D) 7

Ans- C

06.Indian classical dance forms are based on the instructions of which book
(A) Natya Katha
(B) Natya Shastra
(C) Natya Kala
(D) None of the above

Ans- B

7.Which one is not a harvest festival in india
(A) Onam
(B) Lohri
(C) Ugadi
(D) Holi

Ans- D

8.How many asanas are in surya namaskar process
(A) 6
(B) 9
(C) 12
(D) 16

Ans- C

9.Berana is a wedding ceremony of
(A) Punjabi
(B) Assamese
(C) Sindhis
(D) Bengali

Ans- D

10.Sattriya dance is originated from which state
(A) Assam
(B) Odisha
(C) Bihar
(D) Uttar Pradesh

Ans- A

Leave A Comment For Any Doubt And Question :-

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *