Indian Culture MCQ Part- 03

01.With which of the following festivals is Jallikattu associated?
A. Vishu
B. Onam
C. Shivarathri
D. Pongal

Ans- D

02.The famous “Ganga Sagar Mela”, an annual fair is held in which state of India?
A. Uttar Pradesh
B. Bihar
C. Jharkhand
D. West Bengal

Ans- D

03.‘Kuchipudi’ dance originated in
A. Rajasthan
B. Andhra Pradesh
C. Karnataka
D. Punjab

Ans- B

04.Sonepur, the venue of one of the largest cattle fairs is located in which of the following states?
A. Bihar
B. Uttarakand
C. Rajasthan
D. Assam

Ans- A

05.Apart from India, in which of the following two countries, Tamil is an official language?
A. Mauritius and Malaysia
B. Malaysia and Indonesia
C. Sri Lanka and Mauritius
D. Sri Lanka and Singapore

Ans- D

06.In which of the following states is the Hornbill Festival held annually?
A. Sikkim
B. Nagaland
C. Assam
D. Bengal

Ans- B

07.Where is “Pushkar Fair” held ?
A. Jaipur
B. Udaipur
C. Jodhpur
D. Ajmer

Ans- D

08.The technique of mural painting executed upon freshly laid lime plaster is known as –
A. Gouache
B. Cubism
C. Fresco
D. Tempera

Ans- C

09.‘Madhubani’, a style of folk paintings, is popular in which of the following states in India?
A. Uttar Pradesh
B. Rajasthan
C. Madhya Pradesh
D. Bihar

Ans- D

10.Losing festival is celebrated in which of the following states?
A. Assam
B. Sikkim
C. Bengal
D. Kerala

Ans- B

Leave A Comment For Any Doubt And Question :-

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *