Indian Culture MCQ Part- 01

01.The Sangai Festival is organized in __
A. Manipur
B. Assam
C. Meghalaya
D. Tamil Nadu

Ans- A

02.The Flamingo Festival is celebrated in__?
A. Kerala
B. Bengal
C. Uttar Pradesh
D. Andhra Pradesh

Ans- D

03.Mughal painting flourished during the reign of—
A. Shahjahan
B. Akbar
C. Aurangzeb
D. Jahangir

Ans- D

04.Buddha’s preachings were mainly related to—
A. Purity of thought and conduct
B. Belief in one god
C. Practice of rituals
D. Idol worship

Ans- A

05.Kathak is the principal classical dance of :
A. Southern India
B. Northern India
C. Eastern India
D. Western India

Ans- B

06.The Paintings of Ajanta depict stories of the—
A. Mahabharata
B. Panchatantra
C. Jatakas
D. Ramayana

Ans- C

07.The oldest form of composition of the Hindustani vocal music is :
A. Dhrupad
B. Thumri
C. Gazal
D. None of these

Ans- A

08.In which language was the Shrimad Bhagavad Gita originally written ?
A. Prakrit
B. Apabhramsa
C. Pali
D. Sanskrit

Ans- D

09.Which of the following is a popular folk dance of Maharashtra?
A. Garba
B. Dandiya
C. Tamasha
D. Bhangra

Ans- C

10.What was the main effect of vedic culture an Indian history ?
A. Solidification of race
B. Progress of Metaphysics
C. Development of Sanskrit
D. None of these

Ans- C

Leave A Comment For Any Doubt And Question :-

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *