Posted on: March 26, 2022 | Author: Admin | Category: ODISHA GK

 

1. Which forests are locally known as ’Hental Van’?





ANSWER= (D) Tidal Forests

 

2. The predominant species of mangrove forests is……





ANSWER= (D) Hental

 

3. What is the local name of the hills with flat tops in Eastern Van Ghats region of Odisha?





ANSWER= (D) Pats

 

4. Which districts of Odisha face destruction of forests due to practice of podu cultivation?





ANSWER= (A) Phulbani

 

5. Which tree covers almost 33% of the forest cover in Odisha?





ANSWER= (A) Sal

 

6. Odisha is the third largest produce of ……





ANSWER= (C) Kendu leaves

 

7. Which among the following region is an orchid rich forest found in Odisha?





ANSWER= (D) Both (b) and (c)

 

8. Which of the following is the medicinal plant which is found in Odisha?





ANSWER= (D) All of these

 

9. The Odisha Forest Development Corporation Ltd. came into existence in which year?





ANSWER= (D) 1990

 

10. Which among the following is not a forest division of the Odisha state Forest Department?





ANSWER= (B) Rayagarh

 

11. How many National Parks are there in Odisha?





ANSWER= (A) 2

 

12. Bhitarkanika National Park is located in which district of Odisha?





ANSWER= (A) Kendrapara

 

13. Bhitarkanika National Park came into existence in





ANSWER= (C) 1998

 

14. Simlipal National Park is located in which district of Odisha?





ANSWER= (C) Mayurbhanj

 

15. Which wildlife sanctuary of Odisha has a unique feature of being a tiger reserve, biosphere reserve and national park?





ANSWER= (A) Simlipal


Social tagging: > > > > >

Leave a Reply

Your email address will not be published.