Join Whatsapp Channel

Join Telegram Group

Top 100 Odisha G.K. Questions For All Exams

Top 100 Odisha G.K. Questions For All Exams

Top 100 Odisha G.K. Questions

01. Who was the first secretary of Utkal Sabha?
[A] Chaudhuri Kashinath Das
[B] Gauri Sankar Ray
[C] Gauri Prasad Bismill
[D] Ramsaran Sharma

Ans : B

02. Mahanadi river flows through which among the following states?
1. Odisha
2. West Bengal
3. Chattisgarh
4. Andhra Pradesh
Choose the correct option from the codes given below
[A] 1 & 4
[B] 1, 2 & 4
[C] 1, 3 & 4
[D] 1 & 3 

Ans : D 

03. The name of the largest thermal field of Odisha is ? 
[A] Tarabalo
[B] Atri
[C] Taptapani
[D] Deulajhari 

Ans : A

04. Which among the following is/ are Natural lakes of Odisha?
1. Ansupa
2. Kolab
3. Chilika
4. Kanjia
Choose the correct option from the codes given below
[A] 1 & 2
[B] 3 only
[C] 1 & 3
[D] 1, 3 & 4 

Ans : D 

05. What percent of the total area of India is Odisha?
[A] 2.43%
[B] 1.93%
[C] 7.43%
[D] 4.73% 

Ans : D 

06. Which among the following was the first Odia newspaper?
[A] The Samaya
[B] Prameya
[C] Uthal Samachar
[D] Utkala Deepika 

Ans : D

07. What percent of India’s total Nickel reserve is found in Odisha?
[A] 50%
[B] 60%
[C] 75%
[D] 92% 

Ans : D 

08. Which state is the leading producer of Iron Ore?
[A] Jharkhand
[B] Rajasthan
[C] Odisha
[D] Andhra Pradesh 

Ans : C 

09. Which of the following is the first paper mills of Odisha?
[A] Odisha Paper Works
[B] Orient Paper Mill
[C] Hickey paper Mill
[D] None of the above 

Ans : B 

10. The revolt of Sambalpur was ended with the death of?
[A] Surendra Sai
[B] Chhabila Sai
[C] Satya Bhakta
[D] Nana saheb 

Ans : A 

Top 100 Odisha G.K. Questions For All Exams

11. Which among the following springs is/ are located in the Dhenkanal district of Odisha?
1. Jharbada
2. Narayani
3. Kapilash
4. Nirmal jhar
Choose the correct option from the codes given below:
[A] 1 & 3
[B] 2 only
[C] 3 only
[D] 1, 3 & 4 

Ans : A 

12. Which of the following districts of Odisha is/ are facing the destruction of forests for practicing Podu cultivation?
1. Phulbani
2. Keonjhar
3. Koraput
Choose the correct option from the codes given below :
[A] 1 only
[B] 1 & 2
[C] 1 & 3
[D] 1, 2 & 3 

Ans : D 

13. Ansupa lake is situated near which river?
[A] Mahanadi
[B] Baitarani
[C] Brahmani
[D] Rushikulya 

Ans : A 

14. What is the rank of Odisha in Manganese production?
[A] 1st
[B] 2nd
[C] 4th
[D] 5th 

Ans : A 

15. The first ferro-manganese plant of Odisha is located in which of the following places?
[A] Joda
[B] Balliguda
[C] Rayagada
[D] None of the above 

Ans : A 

16. Biju Expressway passes through which among the following districts of Odisha?
1. Sambalpur
2. Jharsuguda
3. Sundergarh
4. Koraput
Choose the correct option from the codes given below :
[A] 1 only
[B] 3 & 4
[C] 2, 3 & 4
[D] 1, 2, 3 & 4 

Ans : D 

17. Paradip port is situated at the confluence of which river?
[A] Baitarani
[B] Brahmani
[C] Mahanadi
[D] Rushikulya 

Ans : C 

18 Who of the following personalities of Odisha won the PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) Award 2020?
[A] Navin Patnaik
[B] Ganeshi Lal
[C] Surjya Narayan Patra
[D] Sanju Panda 

Ans : A 

19.  What is the objective of the Mission Purvodaya launched in India?
[A] To make Odisha the aluminium hub of India
[B] To make Odisha the Bauxite hub of India
[C] To make Odisha the steel hub of India
[D] None of the above 

Ans : C

20. The head of the villages of Koya tribes is known as which of the following?
[A] Peda
[B] Mutha
[C] Matia
[D] None of the above 

Ans : A 

Top 100 Odisha G.K. Questions For All Exams

21. Anupa Barla, Birendra Lakra, Prabodh Tikrey are associated with which of the following sports event of Odisha?
[A] Field Hockey
[B] Rugby
[C] Cricket
[D] Wrestling 

Ans : A 

22. Indian Institute of Tourism and Travel Management (IITTM) was set up in Odisha in which year?
[A] 1980
[B] 1981
[C] 1983
[D] 1985 

Ans : C 

23. The paintings of which of the following tribes of Odisha is known as Ikon?
[A] Sauras
[B] Munda
[C] Bhumias
[D] Koyas 

Ans : A 

24. The famous play Sahadharmini was written by which of the famous novelist of Odisha?
[A] Surendra Mohanty
[B] Bibhuti Patnaik
[C] Pratibha Ray
[D] Gopal Chhotray 

Ans : D 

25. Which of the following districts of Odisha is the smallest district by population?
[A] Jagatsinghpur
[B] Deogarh
[C] Sambalpur
[D] Cuttack 

Ans : B

26. Odisha High Court was inaugurated in which year?
[A] 1945
[B] 1947
[C] 1948
[D] 1951 

Ans : C 

27. The Odisha State Cashew Development Corporation Limited (OSCDC) was established in which year?
[A] 1979
[B] 1993
[C] 1997
[D] 2000 

Ans : A

28. Chilika lake is situated at the mouth of which river?
[A] Mahananda river
[B] Daya river
[C] Pench river
[D] Mandovi river 

Ans : B 

29. Talcher coalfield of Odisha is situated in the valley of which river?
[A] Rushikulya
[B] Brahmani
[C] Baitarani
[D] None of the above 

Ans : B 

30. Kanchi, Karkari, Dulang, Kharkai are the tribuataries of which river?
[A] Subarnarekha
[B] Mahanadi
[C] Rushikulya
[D] Baitarani 

Ans : A 

JOIN TELEGRAM GROUP CLICK HERE
MORE ODISHA G.K. QUESTIONS CLICK HERE
MORE ODISHA GOVT. JOB CLICK HERE
JOIN WHATSAPP CHANNEL CLICK HERE

31. Bhitarkanika Wildlife Sanctuary is situated in the delta of which river?
[A] Mahanadi
[B] Brahmani
[C] Rushikulya
[D] Sabarmati 

Ans : B 

32. Who was the last independent ruler of Odisha?
[A] Prataprudra deva
[B] Purusottam deva
[C] Viraja
[D] Mukunda deva 

Ans : D 

33. Barabati fort was captured by Maratha in the year?
[A] 1739
[B] 1742
[C] 1748
[D] 1757 

Ans : B 

34. The Padma Vibhushan Award was received by Odiyan Personalities how many times?
[A] One
[B] Three
[C] Four
[D] Sixth 

Ans : C 

35. The Department of School and Mass Education, Government of Odisha was created in which year?
[A] 1990
[B] 1993
[C] 1995
[D] 1999 

Ans : B 

36. Who of the following is the first woman chief minister of Odisha?
[A] Sucheta Kripalini
[B] Smt. Nandini Satapathy
[C] Sarojini Naidu
[D] J B Kripalini 

Ans : B 

37. What is the name of the state bird of Odisha ? 
[A] Indian Roller
[B] Indian Silver Bill
[C] Indian Eagle-Owl
[D] Indian Pitta 

Ans : A 

38. Which of the following districts of Odisha has the highest Scheduled tribe literacy rate?
[A] Puri
[B] Malkangiri
[C] Kandhamal
[D] Kalahandi 

Ans : A 

39. Who is known as the Father of Odiya Prose?
[A] Madhusudan Das
[B] Biswanath Kar
[C] Fakir Mohan Senapati
[D] Radhanath Ray 

Ans : C 

40. What is the rank of Odisha in Cashew nut production ? 
[A] 1st
[B] 3rd
[C] 4th
[D] 5th 

Ans : B 

Top 100 Odisha G.K. Questions For All Exams

41. Which of the following city of Odisha is known as Iron city?
[A] Jeypore
[B] Barbil
[C] Balangir
[D] Phuljhar 

Ans : B 

42. Aluminium park of Odisha situated in which district?
[A] Sambalpur
[B] Angul
[C] Bhadrak
[D] Keonjahr 

Ans : B 

43. Arrange the following ports of Odisha from north to south
1. Dhamra Port
2. Kasia Port
3. Paradip Port
4. Gopalpur Port
Choose the correct option from the codes given below :
[A] 2 1 3 4
[B] 1 3 4 2
[C] 1 2 3 4
[D] 3 4 1 2 

Ans : A 

44. Pancharatha Temple of Odisha is situated in which district?
[A] Balasore
[B] Bhadrak
[C] Puri
[D] Subarnapur 

Ans : D 

45. How many districts of Odisha comes under the Tribal population?
[A] 7
[B] 9
[C] 10
[D] 12 

Ans : D 

46. What is the name of the Odia poet who is credited for the creation of Dhumpa Sangita?
[A] Baladeva Ratha
[B] Sitakant Mohapatra
[C] Upendra Bhanja
[D] Bhima Bhoi  

Ans : A 

47. Chandan Hajuri was associated with which movement of Odisha ?  
[A] Non-Cooperation
[B] Civil Disobedient
[C] Sepoy Mutiny
[D] None of the above 

Ans : C 

48. What is the name of the place where the salt satyagraha under the leadership of Surendranath Das created a great impression?
[A] Kuldiha
[B] Talasari
[C] Kakori
[D] Inchudi 

Ans : D 

49. The commercial capital of Odisha is ?    
[A] Bhubaneswar
[B] Cuttack
[C] Puri
[D] Balasore 

Ans : B 

50.  Odia became the official language of Odisha in which year ? 
[A] 1947
[B] 1950
[C] 1954
[D] 1958 

Ans : C 

Top 100 Odisha G.K. Questions For All Exams

51. Who of the following poet of Odisha is known as Palli Kabi?
[A] Nanda Kishore Bal
[B] Godabarish Mohapatra
[C] Jayanta Mahapatra
[D] Bhima Bhoi 

Ans : A 

52. What is the total wind power potential of Odisha?
[A] 800 MW
[B] 1100 MW
[C] 1700 MW
[D] 2500 MW 

Ans : C 

53 What is the name of the Odian director who won National award for three times?
[A] Sriram Panda
[B] Bijay Mohanty
[C] Anurupa Mahapatra
[D] Prashanta Nanda 

Ans : D 

54. Which place of Odisha has 90% of Odisha’s Manganese ore reserve?
[A] Salipur
[B] Nadursahi
[C] Bonai
[D] Sankhapur 

Ans : C

55. Which of the following caves of Odisha is a limestone cave?
[A] Ratnagiri Cave
[B] Borra Caves
[C] Gupteswar Cave
[D] None of the above 

Ans : C 

56. Which of the following districts of Odisha has the lowest Scheduled tribe population?
[A] Gajapati
[B] Ganjam
[C] Kandhamal
[D] Kalahandi 

Ans : A 

57. The Ama Ghare LED Light Karyakram in Odisha was launched in which year?
[A] 2008
[B] 2012
[C] 2018
[D] 2019 

Ans : C 

58. Baisipalli wildlife sanctuary is situated in which district of Odisha ?
[A] Balasore
[B] Nayagarh
[C] Khordha
[D] Keonjhar 

Ans : B 

59. What is the name of the Wildlife Sanctuary is situated near the Hirakud dam?
[A] Debrigarh Wildlife Sanctuary
[B] Simlipal Wildlife Sanctuary
[C] Bhitarkanika Wildlife Sanctuary
[D] Baisipalli Wildlife Sanctuary 

Ans : A 

60. What is the rank of Odisha in Cobalt production?
[A] 1st
[B] 2nd
[C] 5th
[D] 8th 

Ans : B 

61. What is the name of the first English magazine of Odisha?
[A] Rock Pebbles
[B] Cuttack Standard
[C] New Orissa
[D] None of the above 

Ans : A 

62. The Central University of Odisha is situated in which of the following districts of Odisha?
[A] Koraput
[B] Cuttack
[C] Sambalpur
[D] Balasore 

Ans : A 

63. Bondas are the oldest tribal group of which of the following districts of Odisha?
[A] Boudh
[B] Sambalpur
[C] Kalahandi
[D] Malkangiri

Ans : D

64 East coastal plain of Odisha is popularly known as “Gift of Six Rivers”. Which among the following is/are not a part of it?
1.Subarnarekha
2.Baitarani
3.Mahananda
4.Rushikulya
Select the correct option from the codes given below:
[A] 1 & 4
[B] 2 only
[C] 3 only
[D] 2 & 4 

Ans : C 

65. In which place of Odisha Government cattle breeding farm is located?
[A] Damanjodi
[B] Kotpad
[C] Sunabeda
[D] Laxmipur 

Ans : C 

66. What is the rank of Odisha in terms of dependence on forests for fuelwood?
[A] 1st
[B] 2nd
[C] 4th
[D] 7th 

Ans : B 

67. Savitri Jindal Airport is situated in which district of Odisha?
[A] Cuttack
[B] Angul
[C] Sambhalpur
[D] Bhadrak 

Ans : B 

68. Who is the first women judge of Odisha?
[A] Sarala Devi
[B] Amiya Kumar Padhi
[C] Kadambini Ganguly
[D] Sucheta Kripalini 

Ans : B 

69. The architecture of which of the following temple is known as the “Gem of Odisha Architecture”?
[A] Lingaraj Temple
[B] Mukteswar Temple
[C] Parasurameswar Temple
[D] None of the above 

Ans : B 

70. The ‘Chausathi Yoginis shrine’ of Ranipur Jharial is situated in which of the following district of Odisha?
[A] Balangir
[B] Nuapada
[C] Rayagada
[D] Cuttack 

Ans. A 

71. Sonal Mansingh is a famous dancer of which of the following dance form?
[A] Odissi
[B] Mahari
[C] Gotipua
[D] Kuchipudi 

Ans : A 

72. Abhima Sundar Gotipua Nrutya Parishad is located in which of the following districts of Odisha?
[A] Cuttack
[B] Baleswar
[C] Bhadrak
[D] Puri 

Ans. D 

73. To honour the great leader Surendra Sai, in which year the Government of Odisha changed the name of the University College of Engineering, to Veer Surendra Sai University?
(A)2000
(B) 2005
(C) 2009
(D) 2011 

Ans : C 

74. Which of the following tribal groups of Odisha are experts in
climbing and hunting ?     
[A] Sauras
[B] Gonds
[C] Bondas
[D] Matias 

Ans : A 

75. To ensure speedy trial of cases for SC and ST communities of Odisha, special courts are established in which among the following places?
1. Balangir
2. Balasore
3. Cuttack
Choose the correct option from the codes given below :
[A] 1 only
[B] 1 & 2
[C] 1 & 3
[D] 1, 2 & 3 

Ans : D 

76. Odisha Tribal Empowerment and Livelihood Programme (OTELP) was implemented in which year?
[A] 2001
[B] 2003
[C] 2005
[D] 2011 

Ans : C 

77. Jaiphula Geeta is a type of which of the following kinds of music of Odisha?
[A] Folk Music
[B] Tribal Music
[C] Light Music
[D] None of the above 

Ans : A 

78. According to Ramayana name of Odisha was ? 
[A] Utkalpuri
[B] Kalingaraj
[C] Kalinganagara
[D] Oriya 

Ans : C 

79. The National Dairy Development Board planned to set up an automated milk processing plant in which district of Odisha?
[A] Kandhamal
[B] Cuttack
[C] Balasore
[D] Bhadrak 

Ans : B 

80. Odisha state museum was established in which year?
[A] 1932
[B] 1939
[C] 1942
[D] 1955 

Ans : A 

81. The National Dairy Development Board planned to set up an automated milk processing plant in which district of Odisha?
[A] Kandhamal
[B] Cuttack
[C] Balasore
[D] Bhadrak 

Ans : B 

82. Which among the following newspapers of Odisha is/ are belongs to the post-independent era?
1. Prajatantra
2. Mathrubhumi
3. Ganatantra
4. Kalinga
Choose the correct option from the codes given below :
[A] 1 only
[B] 1 & 3
[C] 2 & 4
[D] 1, 2, 3 & 4 

Ans : D 

83. Orissa times was established in which year?
[A] 1955
[B] 1960
[C] 1965
[D] 1987 

Ans : C 

84. Horn and Bone craftwork is famous in which of the following district of Odisha?
[A] Gajapati
[B] Cuttack
[C] Both Cuttack and Gajapati
[D] Puri 

Ans : C 

85. Which among the following is/ are Hydel power stations of Odisha?
1. Balimela project
2. Jalaput project
3. Rengali project
4. Chipilima project
Choose the correct option from the codes given below :
[A] 1 only
[B] 1 & 3
[C] 1, 3 & 4
[D] 1, 2, 3 & 4 

Ans : D 

86. Where was the first cement industry started in Odisha?
[A] Raibaga
[B] Rajgangpur
[C] Panposh
[D] None of the above 

Ans : B

87. Boudh district in Odisha is famous for which type of cottage industry?
[A] Firecracker making
[B] Wood craft
[C] Handloom silk sarees
[D] Badi making

Ans : C 

88. In which year DD Odia, a state owned TV channel, was launched in Odisha?
[A] 1947
[B] 1980
[C] 1994
[D] 2000 

Ans : C 

89. The state of Mayurbhanj was integrated with Odisha in the year
[A] 1947
[B] 1948
[C] 1949
[D] 1951 

Ans : C 

90. Who was the first Indian Governor of Odisha ? 
[A] Saiyid Fazl Ali
[B] Bhimsen Sachar
[C] VP Menon
[D] Sir Chandulal Madhavlal Trivedi 

Ans : D

91. The general election for the Legislative assembly was started from which year ?    
[A] 1947
[B] 1949
[C] 1950
[D] 1952 

Ans : D 

92. Odissi dance received its recognition as a classical dance in which year?
[A] 1950
[B] 1952
[C] 1955
[D] 1958 

Ans : D 

93. Which of the following matches of universities of Odisha with their respective campus name is/ are correct?
1. Sambalpur University- Jyoti Vihar
2. Berhampur University- Bhanja Bihar
3. Utkal University- Vani Vihar
Choose the correct option from the codes given below :
[A] 1 only
[B] 1 & 2
[C] 1 & 3
[D] 1, 2 & 3 

Ans : D 

94. What is the main objective of Biju Krushak Kalyan Yojana (BKKY)?
[A] To provide soil nutrition
[B] To provide financial assistance to farmers
[C] To provide health insurance for the farmers of Odisha
[D] None of the above 

Ans : C 

95. The Sarala Samman Award was constituted by the Government of Odisha in which year?
[A] 1950
[B] 1962
[C] 1983
[D] 1988 

Ans : C 

96. Central Rice Research Institute is located in which place of Odisha?
[A] Cuttack
[B] Bhubaneswar
[C] Puri
[D] Sambalpur 

Ans : A 

97. Which among the following is the highest peak of Odisha?
[A] Malaygiri
[B] Chandragiri
[C] Mahendragiri
[D] Deomali 

Ans : D 

98. Construction of the famous Jagannath temple of Puri was started by?
[A] Anangabhima III
[B] Chodaganga
[C] Narasingha deva I
[D] Bhanu deva IV 

Ans : B 

99. The Ahar Yojana in Odisha was launched on
(A) 1st April, 2015
(B) 5th March, 2017
(C) 2nd February, 2018
(D) 1st April, 2013 

Ans : A 

100. Biju Kanya Ratna Yojana is aimed at
(A) improving girl attendence in school
(B) improving sex ratio at birth
(C) sanitary pad distribution
(D) None of the above 

Ans : B

IMPORTANT LINKS
JOIN TELEGRAM GROUP CLICK HERE
MORE ODISHA G.K. QUESTIONS CLICK HERE
MORE ODISHA GOVT. JOB CLICK HERE
JOIN WHATSAPP CHANNEL CLICK HERE

Leave a Comment