Join Whatsapp Channel

Join Telegram Group

Top 100 Odisha Current Affairs 2023 ! January – December 2023

Top 100 Odisha Current Affairs 2023

Odisha Current Affairs 2023

01. Who has been India’s first Woman Aide-De-Camp (ADC) from the Indian Armed Forces ?
A. Arati sharma
B. Manisha Padhi
C. Minati Hota
D. Jagruti mishra 

Ans : B 

02. which state Pavilion Bags Award At The India International Trade Fair (IITF-2023) ?
A. Odisha
B. Madhya Pradesh
C. Maharashtra
D. Gujarat 

Ans : A 

03. Shri Dharmendra Pradhan, Union Minister for Education and Skill Development & Entrepreneurship, marked a significant step by laying the foundation stone for the National Skill Training Institutes (NSTI) Plus in which state ?
A. Nagaland
B. Assam
C. Odisha
D. Meghalaya 

Ans : C 

04. Which state CM Launches ‘AMA Bank’ For Gram Panchayat Banking ?
A. Uttar Pradesh
B. Rajasthan
C. Odisha
D. Bihar 

Ans : C 

05. In which state Ultimate Kho Kho Season 2 event will be organized from December 24, 2023 ?
A. Uttar Pradesh
B. Rajasthan
C. Odisha
D. Madhya Pradesh  

Ans : C

06. Who is known as the ‘Queen of Millet’ and was invited to the G20 Summit in commemoration of the ‘International Year of Millets’?
A. Kundra Bati Mandia
B. Jasra
C. Raimati Ghiuria
D. Juana 

Ans : C 

07. Where has the highest number of Black tigers been recorded in the country?
A. Kanha
B. Ranthambore
C. Simlipal
D. Jim Corbett 

Ans : C

08. Asia’s largest open-air annual trade fair ‘Bali Yatra’ was inaugurated in which state?
A. Uttar Pradesh
B. Rajasthan
C. Odisha
D. Bihar 

Ans : C 

09. Which state Chief Minister has given the green light to 12 pivotal
projects ?
A. Uttar Pradesh
B. Odisha
C. Rajasthan
D. Madhya Pradesh 

Ans : B 

10. Which state Achieves Rs 50,000 Crore Mining Revenue In The Financial Year 2021-22, Announces Chief Secretary ?
A. Bihar
B. Odisha
C. Maharashtra
D. Telangana  

Ans : B 

Top 100 Odisha Current Affairs 2023

11. Who has been Elected Vice-Chair Of UN External Auditors’ Panel ?
A. Girish Chandra Murmu
B. Sanjukta Parashar
C. Ajit Kumar Doval
D. Shivdeep Lande 

Ans : A 

12. In which state has President Draupadi Murmu launched the National Education Campaign named “New Education for New India”?
A. Uttar Pradesh
B. Odisha
C. Madhya Pradesh
D. Rajasthan 

Ans : B 

13. Who has been elected unopposed as the Deputy Speaker of the Odisha Legislative Assembly ?
A. Rajani Kant Singh
B. Bikram Kesari Arukha
C. Pramila Mallik
D. Saluga Pradhan  

Ans : D 

14. Where is the AIFF-FIFA academy, established under the FIFA Talent Development Scheme, set to be inaugurated?
A. Bhubaneswar, Odisha
B. Mumbai, Maharashtra
C. Kolkata, West Bengal
D. Chennai, Tamil Nadu 

Ans : A 

15. Odisha observed Mandia Day’ or ‘Millet Day’ on ……………
A. November 10
B. November 11
C. November 12
D. Non of these 

Ans : A 

16. The Reserve Bank has appointed whom as Executive Director ?
A. Manoranjan Mishra
B. Shiv Nadar
C. Deepesh Nanda
D. Rajendra Menon 

Ans : A 

17. President Droupadi Murmu has appointed whom as the Acting Chief Justice (CJ) of Orissa High Court, Cuttack ?
A. S Muralidhar
B. Subhasis Talapatra
C. Prem Prakash Sinha
D. Bidyut Ranjan Sarangi 

Ans : D 

18. Kendrapara’s famous sweetmeat ‘Rasabali’ gets GI tag this product is from which state ?
A. Jharkhand
B. Odisha
C. Kerala
D. Tripura 

Ans. B 

19. The men’s final javelin throw event was not a cakewalk for Neeraj as the javelin superstar’s title bid was challenged by his compatriot Kishore Kumar Jena, who secured the which medal in the summit clash ?
A. Gold
B. Silver
C. Bronze
D. Non of these  

Ans : B 

20. Who has been appointed as director of NSD ?
A. Chittaranjan Tripathy
B. Anupam Kher
C. Piyush Mishra
D. Ratna Pathak Shah 

Ans : A 

Top 100 Odisha Current Affairs 2023

21. Who has been appointed as the new Governor of Odisha?
A. Kalraj Mishra
B. RK Sinha
C. Raghuvar Das
D. Ashok Khemka 

Ans : C 

22. Who has been appointed as chairman of the state government’s 5T
(Transformation Initiatives) and Nabin Odisha scheme ?
A. Pradeep Jena
B. Sanjay kumar Biswal
C. Jyoti Kumar Lakra
D. VK Pandian 

Ans : D 

23. Who received the prestigious ‘Sarala Puraskar’ ?
A. Bhima Prusty
B. Aparna Mohanty
C. Sarojini Sahoo
D. Bijay Kumar Satpathy 

Ans : A 

24. Which state Chief Minister has distributed land right certificates to the 65,000 poor families living in the slums of five metropolitan cities ?
A. Odisha
B. Madhya Pradesh
C. Maharashtra
D. Tamil Nadu 

Ans : A 

25. The ‘Kanteimundi Brinjal’ received the Geographical Indication (GI) tag from the Geographical Indication Registry under the Department of Industry Promotion and
Internal Trade, Ministry of Commerce and Industry, this product is from which state ?
A. Odisha
B. West Bengal
C. Madhya Pradesh
D. Bihar 

Ans : A 

26. Union Civil Aviation Minister Jyotiraditya Scindia, accompanied by Gen Vijay Kumar Singh (Retd), Minister of State for Civil Aviation, inaugurated which in Odisha ?
A. Utkela Airport
B. Jharsuguda Airport
C. Rourkela Airport
D. Savitri Jindal Airport 

Ans : A 

27. Famous rice variety ‘Koraput Kalajeera Rice’, often called the
‘Prince of Rice’ is achieved the prestigious Geographical
Indication (GI) status, this product is from which state ?
A. Jharkhand
B. Odisha
C. Kerala
D. Tripura 

Ans : B 

28. Odisha’s which village has been awarded as the ‘Best Tourism Village of India 2023’ by the Ministry of Tourism, Government of India ?
A. Raghurajpur
B. Khiching
C. Chandipur
D. Govindpur 

Ans : A 

29. Who takes charge as a minister of Revenue & Disaster Management
A. Shri Sudam Marndi
B. Smt. Tukuni Sahu
C. Smt. Usha Devi
D. Non of these 

Ans : A

30. Nuakhai most famous agrarian festival of which state ?
A. Odisha
B. Bihar
C. Chhattisgarh
D. West Bengal 

Ans : A  

Top 100 Odisha Current Affairs 2023

31. Who has been set to be the Speaker of the state Legislative Assembly ?
A. Smt usha Devi
B. Smt Pramila Mallik
C. Smt Rita Sahu
D. Smt Basanti Hembram 

Ans : B 

32. Renowned writer-filmmaker passed away. She was 80 years old, name of this eminent person …………
A. Gita Mehta
B. Kiran Desai
C. Anita Desai
D. Arundhati Roy 

Ans : A 

33. Which Indian state has recently launched a new scheme “Mukhyamantri Sampoorna Pushti Yojana.” ?
A. Odisha
B. Uttar Pradesh
C. Himachal Pradesh
D. Uttarakhand 

Ans : A 

34. Odisha government has announced to provide financial assistance of how much rupees to the athletes of the state participating in the upcoming Asian Games?
A. 10 lakhs
B. 20 lakhs
C. 30 lakhs
D. 40 lakhs 

Ans : A 

35. Odisha Chief Minister Naveen Patnaik has flagged off how many Mobile Veterinary vehicles to provide healthcare services to livestock in the state ?
A. 118
B. 128
C. 188
D. 181  

Ans : D 

36. 2nd Indian Rice Congress organized at …….
A. Cuttack
B. Mumbai
C. Chennai
D. Hyderabad 

Ans : A 

37. Which state has approved a proposal for single dependent transgender persons to avail family pension?
A. Kerala
B. Maharashtra
C. Odisha
D. Telangana 

Ans : C 

38. Who will be honoured with UNESCO’s International Mother Language Award 2023 ?
A. Dr. Mahendra Kumar Mishra
B. Angela Merkel
C. VK Pandian
D. Appasaheb Dharmadikari 

Ans : A 

39. Who has been appointed as the new chief secretary of Odisha 
A. Suresh Mohapatra
B. VK Pandian
C. Pradeep Kumar Jena
D. Satyabrata Sahu

Ans : C 

40. Which state won the ‘Best State for the Promotion of Sports’ at the 2023 Sportstar Aces Awards ?
A. Odisha
B. Maharashtra
C. Kerala
D. Tamil Nadu 

Ans : A 

41. In the Spanish Para-Badminton International Tournament, which player won the Silver medal in the Men’s Singles event?
A. Manasi Girishchandra Joshi
B. Sukant Kadam
C. Manisha Ramadass
D. Pramod Bhagat

Ans : D 

42. Odisha CM Naveen Patnaik unveiled the refurbished, reassembled Dakota on occasion of 107th birth anniversary of the legendary leader of Odisha ………..
A. Biju Patnaik
B. Janaki Ballabh Patnaik
C. Nandini satapathy
D. Non of these  

Ans : A 

43. Which of the following state wins World Habitat Award 2023 for its JAGA Mission ?
A. Tamil Nadu
B. West Bengal
C. Tripura
D. Odisha

Ans : D 

44. Which state govt will provide free 5 Kg rice per month to the beneficiaries under the State Food Security Scheme for one year ?
A. Maharastra
B. Bihar
C. Gujarat
D. Odisha 

Ans : D 

45. Odisha Chief Minister Naveen Patnaik inaugurated the world’s largest hockey stadium at ………..
A. Bhubaneshwar
B. Rourkela
C. Sambalpur
D. Cuttack  

Ans : B 

46. In which state did Union Minister Ashwini Vaishnaw launch high-speed 5G telecom services?
A. Himachal Pradesh
B. Madhya Pradesh
C. Odisha
D. Gujarat 

Ans : C 

47. The International Hockey Federation (FIH) has signed a partnership with which of the following for the FIH Odisha Hockey Men’s World Cup 2023?
A. GMR Group
B. Aditya Birla Group
C. JSW Group
D. Essar Group 

Ans : C 

48. In which state did DRDO carry out the successful test launch of the short-range ballistic missile Prithvi II?
A. Odisha
B. Gujarat
C. Rajasthan
D. Karnataka 

Ans : A 

49. In which state did the National AIDS Control Organisation form the largest Human Red Ribbon Chain in January 2023?
A. Jharkhand
B. West Bengal
C. Chhattisgarh
D. Odisha 

Ans : D 

50. Aska police station, in which district of Odisha, was awarded the number one police station during DGSP/IGSP conference held on 20 January 2023 in New Delhi?
A. Kandhamal
B. Nuapada
C. Rayagada
D. Ganjam 

Ans : D 

51. Who has been conferred with the Pradhan Mantri Rashtriya Bal Puraskar-2023 from Odisha ?
A. Sambhab Mishra
B. Aditya Dash
C. Vishnu yadav
D. Risikesh patro 

Ans : C 

52. Where did the Ministry of Youth Affairs and Sports (MYAS) organize its first Mission Olympic Cell (MOC) meeting outside Delhi on January 19 and 20, 2023?
A. Hyderabad
B. Chennai
C. Bengaluru
D. Bhubaneswar 

Ans : D 

53. The Lunglei Fire Station of which state has received the Subhash Chandra Bose Disaster Management Award 2023 for its work in disaster management?
A. Mizoram
B. Assam
C. Tripura
D. Meghalaya 

Ans : A 

54. Maguni Charan Kuanr and Krishna Patel from Odisha have been selected for Padma Shri for which field ?
A. Art
B. Literature and education
C. Agriculture
D. Public Affairs 

Ans : A 

55. Who won hockey World Cup final 2023 ? 
A. Germany
B. Belgium
C. Netherlands
D. Australia 

Ans : A 

56. Birsa Munda Stadium enters Guinness World Records for largest hockey stadium, this stadium is in which city of Odisha ?
A. Bhubaneswar
B. Rourkela
C. Cuttack
D. Puri  

Ans : B 

57. Health and Family Welfare Minister Naba Kishore Das of which state died of bullet injuries?
A. Odisha
B. Kerala
C. Sikkim
D. Telangana 

Ans : A 

58. Who was conferred with FIH’s President’s award on 29 January
2023?
A. Sr Sanduk Ruit
B. V Karthikeyan Pandian
C. Aparna Sen
D. Ambikasuthan Mangad 

Ans : B 

59. _____________ and Ladakh are the two Indian destinations that have made it to the list of ‘World’s Greatest Places’ for the year 2023 released by the TIME magazine.
A. Kochi
B. Mayurbhanj
C. Puri
D. Madurai 

Ans : B 

60. Veteran Odia film actress Jharana Das passed away on 2 December 2022. She won the Guru Kelucharan Mohapatra award in which
year?
A. 2014
B. 2015
C. 2016
D. 2017 

Ans : C 

61. Which state government has tied up with WFP to improve food security?
A. Madhya Pradesh
B. Kerala
C. Chhattisgarh
D. Odisha 

Ans : D 

62. Noted writer Binapani Mohanty has passed away, was related to which language?
A. Sindhi
B. Assamese
C. Manipuri
D. Odia 

Ans : D 

63. Hemanand Biswal, the first tribal chief minister of which state
passed away?
A. Jharkhand
B. Chhattisgarh
C. Odisha
D. Assam 

Ans : C 

64. Which state secured the first position in Mission Indradhanush?
A. Odisha
B. Madhya Pradesh
C. Manipur
D. Maharashtra 

Ans : A 

65. Which state is the host of first ‘National Conference on Sustainable Coastal Management in India’?
A. Odisha
B. West Bengal
C. Kerala
D. Punjab  

Ans : A 

66. Who has won the national teachers award from Odisha?
A. Ishwar Chandra Nayak
B. Ramachandran
C. Anju Dahiya
D. Amit Kumar 

Ans : A 

67. Which of the following crafts villages from Odisha is a part of the Ministry of Textile’s linking textile with tourism initiative ? 
A. Pipli
B. Kumarapura
C. Raghurajpur
D. Baliguda 

Ans : C 

68. Debashish Mohanty has got the Biju Patnaik sports Award 2022 in the Lifetime Achievement category for which of the following sports ? 
A. Cricket
B. Hockey
C. Badminton
D. Table-Tennis 

Ans : A 

69. Which university has won the prestigious UNESCO king Sejong Literary prize 2022 for its literacy programme?
A. Veer surendra sai university
B. Utkal university of culture
C. Biju patnaik university of technology
D. Kalinga institute of social science 

Ans : D 

70. Which among the folllowing initiatives has been launched by the sundargarh police to bolster security and safety of girls?
A. Project Durga
B. Project kali
C. Project laxmi
D. Project nanhi kali 

Ans : A 

Top 100 Odisha Current Affairs 2023

71. Who has been appointed as secretary, department of atomic energy (DAE) ?
A. Ajit Kumar Mohanty
B. Siddhartha Mohanty
C. S.S. Dubey
D. Rajesh Malhotra 

Ans : A 

72. Who has been appointed as the Managing Director (MD) of Bank of Baroda (BoB) on 29 April 2023 ?
A. Ajit Kumar Mohanty
B. Siddhartha Mohanty
C. Debdutt Chand
D. Rajesh Malhotra 

Ans : C 

73. Bihan Mela is celebrated in which dist of odisha ?
A. Nayagarh
B. Ganjam
C. Gajapati
D. Kandhamala 

Ans : A 

74. Which state government will set up the country’s first resettlement colony for people affected by climate change?
A. Arunachal Pradesh
B. Assam
C. Odisha
D. West Bengal 

Ans : C 

75. The Odisha government has decided to further extend its sponsorship for both the Men and Women Indian Hockey Teams (senior and junior) for how many years ?
A. 10 years
B. 11 years
C. 12 years
D. 13 years  

Ans : A 

76. A book tittled “Droupadi Murmu: From Tribal Hinterlands to Raisina Hills” authored by whom ?
A. Kasturi ray
B. Rachna Biswat Rawat
C. Shrimant Kokate
D. Rao Inderjit Singh 

Ans : A 

77. Second G20 Culture Group meeting, also known as the CWG
meeting, took place on 14 May in.
A. Bhubaneswar, Odisha
B. Kolkata, west Bengal
C. Lucknow Uttar Pradesh
D. Pune, maharastra 

Ans : A 

78. Which district of odisha has won the 4th National Water Awards 2022 as the best district in the country in water resources conservation and management ?
A. Nayagarh
B. Ganjam
C. Kurda
D. Cuttack 

Ans : B 

79. The first semi high-speed train in Odisha on which rout was flagged off by Prime Minister Narendra Modi in virtual mode ?
A. Puri-Howrah
B. Puri-Bhubaneswar
C. Cuttack-Angul
D. Bhubaneswar-Cuttack 

Ans : A 

80. Who has been sworn in as finance ministers in the cabinet of Odisha Chief Minister Naveen Patnaik ?
A. Bikram Keshari Arukha
B. Sudam Marndi
C. Sarada Nayak
D. Ranendra Pratap Swain 

Ans : A 

81. Kapileshwar temple, which is set to be included in the ASI’s protected monuments list, is located in which state?
A. Uttarakhand
B. Odisha
C. Andhra Pradesh
D. Kerala 

Ans : B 

82. Which state Govt’s Higher Education Department has signed an MoU with infosys and Nasscom to enhance the skills and employability of students in higher Education Institutions ?
A. Madhya Pradesh
B. Assam
C. Odisha
D. Tamil Nadu  

Ans : C 

83. Who has been appointed as the External Auditor of the World Health Organization (WHO) for a four-year term (2024-2027) ?
A. Girish Chandra Murmu
B. Gita Gopinath
C. Ajay banga
D. Neel mohan 

Ans : A 

84. Which state CM has launched the ‘Odisha for AI’ and ‘Artificial Intelligence for Youth’ initiatives ?
A. Odisha
B. Maharashtra
C. West Bengal
D. Bihar 

Ans : A 

85. Odisha Day or Utkal Divas is celebrated on 1st April 2023, this
year Odisha will celebrate ………. its foundation day.
A. 88th
B. 87th
C. 89th
D. 86th  

Ans : A 

86. Which District of odisha conferred with the prestigious National Panchayat Awards for 2023 as the best district panchayat in the country ?
A. Ganjam
B. Khurda
C. Puri
D. Gajapati 

Ans : A 

87. Who won the prestigious ‘Hero Super Cup 2023’ title of football?
A. Gujarat
B. Odisha
C. Madhya Pradesh
D. Uttar Pradesh 

Ans : B  

88. The newly designated Ramsar site, Satakosia gorge is located in which state?
A. Odisha
B. Karnataka
C. Tamil Nadu
D. Madhya Pradesh 

Ans : A 

89. Which state has announced child-friendly police stations ? 
A. Uttar Pradesh
B. Odisha
C. Madhya Pradesh
D. Gujarat 

Ans : B 

90. Odisha CM, Naveen Patnaik has announced that odisha will be made slum-free by which year ?
A. 2023
B. 2024
C. 2025
D. 2026 

Ans : A 

Top 100 Odisha Current Affairs 2023

91. Which state has launched a common credit portal SAFAL’ (Simplified Application for Agricultural Loans) for the welfare of farmers?
A. Rajasthan
B. Odisha
C. Bihar
D. Jharkhand 

Ans : B 

92. In which the following lake the worlds first fishing cat cencus was done ?
A. Chilika lake
B. Tampara lake
C. Ansupa lake
D. Sambhar lake 

Ans : A 

93. Odisha government has launched a rainwater harvesting scheme named as ………….. ?
A. KALIA 
B. PITHA
C. BALIA
D. CHHATA

Ans : D  

94. Which State has published India’s first tribal community-based encyclopedia?
A. Jharkhand
B. Odisha
C. Chhattisgarh
D. Meghalaya 

Ans : B 

95. Recently, which among the following IFA team has exhibited the airshow in Odisha ?
A. Sarang
B. Surya Kiran
C. Sagar Pawans
D. Sagar Abhyaas 

Ans : B 

96. Which of the following villeages of odisha declared as its First Bird Village?
A. Singla
B. Jaleswar
C. Berhampur
D. Govindpur 

Ans : D 

97. Which state govt launches Anemia eradication programme ‘AMLAN’ in November 2022 ? 
A. Karnataka
B. Andhra Pradesh
C. Odisha
D. West Bengal 

Ans : C 

98. Which state’s Gandhamardan Hills has been declared as the 37th Biodiversity Heritage Site of the country?
A. Jharkhand
B. Odisha
C. Chhattisgarh
D. Arunachal Pradesh 

Ans : B 

99. After whom the rugby stadium of Odisha is named ?  
A. Rani Rampal
B. Rahul Bose
C. Birsa Munda
D. Balbir Singh Sr 

Ans : B 

100. Which state has approved a livelihood action plan worth Rs 261 crorefor the regeneration of the coastal ecosystem and to enhance climate resilience among people living on the coast?
A. Gujarat
B. Odisha
C. Karnataka
D. Tamil Nadu 

Ans : B

Leave a Comment