Posted on: March 25, 2022 | Author: Admin | Category: ODISHA GK

 

1. What is the Total Recorded Forest area of Odisha as per India State of Forest Report, 2017?





ANSWER= (B) 61,204.17 sq km

 

2. According to the India State of Forest Report, 2017, what is the reserved Forest cover in Odisha?





ANSWER= (A) 58.90%

 

3. Those forests where the right of grazing and cultivation is subjected to a few minor restrictions are known as





ANSWER= (A) Protected forests

 

4. Which of the following forests covers the maximum area of forest cover in Odisha?





ANSWER= (A) Open forest

 

5. As per India State of Forest Report, 2017, which among the following districts has the lowest forest cover in Odisha?





ANSWER= (B) Bhadrak

 

6. As per India State of Forest Report, 2017, which district of Odisha has the highest forest cover?





ANSWER= (D) Kandhamal

 

7. Forests in Odisha are classified into how many broad divisions?





ANSWER= (C) 4

 

8. Which of the following forests are found at an elevation above 600 m in Odisha?





ANSWER= (B) The Northern Tropical Semi-Evergreen Forests

 

9. Which type of forests are found in the divisions of Dhenkanal, Athgarh, Puri, Mayurbhanj, Nayagarh, Parlakhemudi, Koraput and Kalahandi?





ANSWER= (A) Northern Tropical Semi-Evergreen Forests

 

10. Absence of Bamboo growth is the most striking feature of which type of forests?





ANSWER= (A) Northern Tropical Semi-Evergreen Forests

 

11. Name the important species of tree which is found in Northern Tropical Semi-Evergreen Forests?





ANSWER= (D) All of these

 

12. Which species of tree is found in the North and North-East of the Brahmani river?





ANSWER= (A) Sal

 

13. Which type of forests cover the largest forest area of Odisha?





ANSWER= (B) Tropical Moist Deciduous Forests

 

14. What is the dominant species of tree in the Tropical Moist Deciduous forests in Odisha?





ANSWER= (D) Both (b) and (c)

 

15. Which of the following tree species is the predominant species of Tropical Dry Deciduous Forests in Odisha?





ANSWER= (D) Both (a) and (b)


Social tagging: > > > > > >

Leave a Reply

Your email address will not be published.