Posted on: March 25, 2022 | Author: Admin | Category: ODISHA GK

Odisha GK MCQ Part- 03 | odisha gk pdf | odisha gk question and answer | odisha gk book | odisha gk book pdf | odisha gk mcq  |  www.odishajobalert.net

1. How many National Parks are there in Odisha?

(a) 2

(b) 6

(c) 11

(d) 15

 

2. Bhitarkanika National Park is located in which district of Odisha?

(a) Kendrapara

(b) Ganjam

(c) Kandhamal

(d) Boudh

 

3. Bhitarkanika National Park came into existence in

(a) 1962

(b) 1973

(c) 1998

(d) 2000

 

4. Simlipal National Park is located in which district of Odisha?

(a) Kalahandi

(b) Nuapada

(c) Mayurbhanj

(d) Koraput

 

5. Which wildlife sanctuary of Odisha has a unique feature of being a tiger reserve, biosphere reserve and national park?

(a) Simlipal

(b) Bhitarkanika

(c) Both (a) and (b)

(d) None of these

 

6. Which wildlife sanctuary is also known as ‘Ushakothi Sanctuary’?

(a) Gahirmatha Wildlife Sanctuary

(b) Badrama Wildlife Sanctuary

(c) Baisipalli Wildlife Sanctuary

(d) Bhitarkanika Wildlife Sanctuary

 

7. Bhitarkanika was declared as a wildlife sanctuary in the year

(a) 1984

(b) 1975

(c) 1962

(d) 1948

 

8. The wildlife sanctuary around Satkosia Gorge gets water from which river in Odisha?

(a) Brahmani

(b) Mahanadi

(c) Subarnarekha

(d) Indravati

 

9. Chandaka Dampara Wildlife Sanctuary is located in

(a) Khurda

(b) Cuttack

(c) Boudh

(d) Both (a) and (b)

 

10. Which among the following wildlife sanctuary is located along the sea coast of Odisha?

(a) Sunabeda Wildlife Sanctuary

(b) Satkosia Gorge Wildlife Sanctuary

(c) Badrama Wildlife Sanctuary

(d) Balukhand-Konark Wildlife Sanctuary

 

11. Which of the following sanctuaries is also known as Nalabana Bird Sanctuary?

(a) Chilika

(b) Gahirmatha

(c) Bhitarkanika

(d) Badrama

 

12. Birds island is a part of which sanctuary of Odisha?

(a) Nandankanan Wildlife Sanctuary

(b) Chilika Lake Bird Sanctuary

(c) Bhitarkanika Wildlife Sanctuary

(d) Baisipalli Wildlife Sanctuary

 

13. Which wildlife sanctuary in Odisha lies adjoining to Udanti Sanctuary of Chhattisgarh?

(a) Sunabeda

(b) Hadgarh

(c) Kuldiha

(d) Lakhari

 

14. Which is the only marine sanctuary in Odisha?

(a) Gahirmatha

(b) Nalabana

(c) Bhitarkanika

(d) Debrigarh

 

15. Which of the following sanctuaries is the world’s largest nesting beach of Olive Ridley Sea Turtles?

(a) Gahirmatha Wildlife Sanctuary

(b) Simlipal Wildlife Sanctuary

(c) Bhitarkanika Wildlife Sanctuary

(d) Sunabeda Wildlife Sanctuary

 

16. Simlipal Tiger Reserve came into existence in which year?

(a) 1956

(b) 1967

(c) 1986

(d) 1999

 

17. The Mayurbhanj Elephant Reserve is comprised of which of the following protected areas of Odisha?

(a) Hadgarh Wildlife Sanctuary

(b) Simlipal Tiger Reserve

(c) Kuldiha Wildlife Sanctuary

(d) All of the above

 

18. Mahanadi Elephant Reserve is located in which district of Odisha?

(a) Angul

(b) Cuttack

(c) Nayagarh

(d) All of these

 

19. Simlipal Biosphere Reserve was notified by the Government of India in which year?

(a) 1956

(b) 1974

(c) 1994

(d) 2001

 

20. Bhitarkanika Mangrove was designated as Ramsar Site in which year?

(a) 1966

(b) 1978

(c) 1999

(d) 2002

 

21. Which wildlife sanctuary is also a tiger reserve Odisha?

(a) Satkosia Wildlife Sanctuary

(b) Simlipal Wildlife Sanctuary

(c) Both (a) and (b)

(d) None of the above

 

22. With reference to Nandankanan Zoological Park, the world ‘Nandankanan’ literally means

(a) Garden of Gods

(b) Garden of Miseries

(c) Garden of Pleasure

(d) Garden of Sorrow

 

23. Nandankanan Zoological Park in Bhubaneswar is located along the bank of which lake?

(a) Kania

(b) Chilika

(c) Kolab

(d) Phurlijharan

 

24. Odisha Wildlife Organisation of Odisha came into existence in which year?

(a) 1966

(b) 1974

(c) 1987

(d) 1999

 

25. Ramatirtha Conservation Centre in Odisha runs conservation programme for protecting which endangered species?

(a) Sea turtle

(b) Royal Bengal tiger

(c) Elephant

(d) Crocodile

Answer Key

01

A

06

B

11

A

16

A

21

C

02

A

07

B

12

B

17

D

22

C

03

C

08

B

13

A

18

D

23

A

04

C

09

D

14

A

19

C

24

B

05

A

10

D

15

A

20

D

25

D

 


Social tagging: > > > > >

Leave a Reply

Your email address will not be published.