Posted on: March 21, 2022 | Author: Admin | Category: ODISHA GK

 

1. What is the pre-historic name of Odisha?





ANSWER= (D) Udra

 

2. Which among the following is a Buddhist Literary Source of Odisha’s ancient history?





ANSWER= (A) Kurudharma Jataka

 

3. Greek historian Pliny mentions Odisha by which name?





ANSWER= (A) Kalinga

 

4. Which literary source mentions about Kalinga and Odra and its sacred river Baitarani and Goddess Viraja?





ANSWER= (C) The Mahabharata

 

5. Which literary source mentioned Odisha as Kalinganagara situated on the West of Gomti river?





ANSWER= (C) Ramayana

 

6. Which of the following excavation site is not a part of ‘Diamond Triangle’ of Odishan archaeology?





ANSWER= (A) Khandagiri

 

7. Which of the following inscriptions, throws light on the administration of Asoka in Kalinga?





ANSWER= (D) Both A and B

 

8. The earliest coins available in Odisha are





ANSWER= (A) Punch-marked coins

 

9. Which of the following coins suggest that trade and commerce existed in Odisha?





ANSWER= (D) Gupta coins

 

10. Which among the following pre historic site in Odisha belongs to Neolithic era?





ANSWER= (B) Baripada

 

11. The capital of Kalinga according to Jain and Buddhist literature in ancient times was-





ANSWER= (B) Dantapur

 

12. Who were the rulers of Kalinga before the establishment of Maurya dynasty?





ANSWER= (C) Nandas

 

13. King Asoka became Buddhist after he was horrified with the tyranny of Kalinga War. It was in:





ANSWER= (B) 261 BC

 

14. What was the capital of Kalinga after its annexation with Magadha empire?





ANSWER= (A) Tosali

 

15. Hathigumpha inscription in Udayagiri near Bhubaneswar gives information about which dynasty of ancient Odisha?





ANSWER= (A) Chedi dynasty


Social tagging: > > > > >

Leave a Reply

Your email address will not be published.