Posted on: March 27, 2022 | Author: Admin | Category: ODISHA GK

 

1. Which wildlife sanctuary is also known as ‘Ushakothi Sanctuary’?





ANSWER= (B) Badrama Wildlife Sanctuary

 

2. Bhitarkanika was declared as a wildlife sanctuary in the year





ANSWER= (B) 1975

 

3. The wildlife sanctuary around Satkosia Gorge gets water from which river in Odisha?





ANSWER= (B) Mahanadi

 

4. Chandaka Dampara Wildlife Sanctuary is located in





ANSWER= (D) Both (a) and (b)

 

5. Which among the following wildlife sanctuary is located along the sea coast of Odisha?





ANSWER= (D) Balukhand-Konark Wildlife Sanctuary

 

6. Which of the following sanctuaries is also known as Nalabana Bird Sanctuary?





ANSWER= (A) Chilika

 

7. Birds island is a part of which sanctuary of Odisha?





ANSWER= (B) Chilika Lake Bird Sanctuary

 

8. Which wildlife sanctuary in Odisha lies adjoining to Udanti Sanctuary of Chhattisgarh?





ANSWER= (A) Sunabeda

 

9. Which is the only marine sanctuary in Odisha?





ANSWER= (A) Gahirmatha

 

10. Which of the following sanctuaries is the world’s largest nesting beach of Olive Ridley Sea Turtles?





ANSWER= (A) Gahirmatha Wildlife Sanctuary

 

11. Simlipal Tiger Reserve came into existence in which year?





ANSWER= (A) 1956

 

12. The Mayurbhanj Elephant Reserve is comprised of which of the following protected areas of Odisha?





ANSWER= (D) All of the above

 

13. Mahanadi Elephant Reserve is located in which district of Odisha?





ANSWER= (D) All of the above

 

14. Simlipal Biosphere Reserve was notified by the Government of India in which year?





ANSWER= (C) 1994

 

15. Bhitarkanika Mangrove was designated as Ramsar Site in which year?





ANSWER= (D) 2002


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *