Indian Culture MCQ Questions || Part- 04

1. Which of the following is a monsoon festival in India?

(A) Sankranti
(B) Teej
(C) Basant Panchami
(D) Baisakhi

Ans- B

2. Eri, Muga and Pat silk are mainly produced in which state

(A) West Bengal
(B) Sikkim
(C) Assam
(D) Meghalaya

Ans- C

3. Nataraja is a depiction of the god

(A) Shiva
(B) Bishnu
(C) Bramha
(D) Indra

Ans- A

4. Tikli is an ornament wearing on the

(A) Ear
(B) Neck
(C) Forehead
(D) Hand

Ans- C

5. From which day of the Kartik month, Dugra Puja celebrated

(A) Second
(B) Fifth
(C) Six
(D) Eight

Ans- C

6. The last day of Durga Puja is known as

(A) Shashthi
(B) Saptami
(C) Nabami
(D) Dashami

Ans- D

7. Raja Ravi Varma is best known as

(A) Singer
(B) Painter
(C) Sculpture
(D) None of the above

Ans- B

8. Ayurveda is a combination of how many components

(A) 8
(B) 13
(C) 18
(D) 24

Ans- A

9. Which indian community celebrates the khordad sal

(A) Sikh
(B) Jain
(C) Parsi
(D) Hindu

Ans- C

10. Bagurumba dance is celebrated by which community of Assam

(A) Bodo
(B) Rabha
(C) Mishing
(D) Garo

Ans- A

Leave A Comment For Any Doubt And Question :-

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *