Indian Culture MCQ Part- 04

01.Khajuraho temples were built by:

A. The Panchalas

B. The Chandellas

C. The Haryanks

D. Nandas

Ans- B

02.The first Muslim ruler to impose the Jaziya on the Brahmins was :

A. Ghiyas ud din Balban

B. Aurangzeb

C. Aram Shah

D. Firoz Shah Tughlaq

Ans- D

03.The rise of two independent states in the South namely The Vijyanagar (A. D. 1336) and Bahamani (A. D. 1347) witnessed by:

A. Firoz Shah Tughluq

B. Qutbuddin Aibak

C. Muhammad Bin Tughlaq

D. Raziyat ud din Sultana

Ans- C

04.The major towns namely Fatehabad, Hissar, Firozpur, Jaunpur and Firozabad were founded by :

A. Firoz Shah Tughlaq

B. Raziyat ud din Sultana

C. Qutbuddin Aibak

D. Aram Shah

Ans- A

05.During modern history Martanda Verma emerged as the strong ruler of:

A. Karnataka

B. Kerala

C. Maharashtra

D. Tamil Nadu

Ans- B

06.Who is known as Siladitya ?

A. Chandragupta I

B. Samundragupta

C. Harshavardhana

D. Ashoka

Ans- C

07.The Buddihst sources like Mahavamsa and Dipavamsa describes Chandragupta Maurya as a scion of :

A. Sakyas

B. Haryankas

C. Puravas

D. Pandyut

Ans- A

08.Mughal Emperor Aurangzeb died in:

A. 1743 A.D.

B. 1720 A.D.

C. 1707 A.D.

D. 1727 A.D.

Ans- C

09.The first notable Paramara ruler in medieval period of India was:

A. Sindhuraja

B. Bhoja I

C. Vakpati Munja

D. Sindhuraja

Ans- C

10.Mahabhasya – an outstanding work in the fields of grammar – is a composition by:

A. Ashwins

B. Ghosha

C. Kakshivat

D. Patanjali

Ans- D

Leave A Comment For Any Doubt And Question :-

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *