Forester/Forest Guard/ L.I. Mock Test @Only Rs. 79/-

Join Telegram Group

Join Whatsapp Channel

Operation & Mission 2024 MCQ

Operation & Mission 2024 MCQ

1. Who Launched ‘Operation Sarvashakti’ Recently ? 

A. Indian Airforce
B. Defence Ministry
C. Indian Army
D. DRDO

Ans : C 

2. Which State Govt Launched ‘Operation AMRITH ? 

A. Punjab
B. Goa
C. Kerala
D. Gujarat 

Ans : C 

3. Who Launched ‘Operation Al-Aqsa Flood’ ?

A. Hamas Group
B. Hezbollah
C. Houthi
D. None Of These 

Ans : B 

4. India Launched ‘Operation Ajay’ To Evacuate Indian From Which Country? 

A. Ukraine
B. Israel
C. Russia
D. Australia

Ans : B 

5. India Conducted ‘Operation Broader Sword’ With Which Country?

A. USA
B. France
C. UK
D. Germany 

Ans : A 

6. Who Has Launched National Sickle Cell Anaemia Elimination Mission ? 

A. Jitendra Singh
B. Dharmendra Pradhan
C. PM Modi
D. N Sitharaman

Ans : C

7. IND launched ‘Operation Karuna’ to assist which Of the following country? 

A. Srilanka
B. Sudan
C. Myanmar
D. Bhutan 

Ans : C 

8. India Launched Operation Kaveri to evacuate Indians from_____? 

A. Sudan
B. Oman
C. France
D. UAE 

Ans : A 

9. India has launched ‘Operation Dost’ to extend assistance to______?

A. Turkiye
B. Syria
C. Iran
D. Both A & B

Ans : A 

10. Indian Govt launched ‘Operation Ganga’ to evacuate Indians from which country ?

A. Russia
B. Ukraine
C. Poland
D. Germany 

Ans : B 

11. Operation Samudra Setu II Was Launched By Which Of The Following? 

A. Indian Army
B. Indian Navy
C. Indian Air Force
D. Defence Ministry 

Ans : B 

12. Operation Olivia is initiated by which of the following? 

A. Indian Navy
B. Undian Air Force
C. Indian Coast Guard
D. Indian Army 

Ans : C 

13. Vande Bharat Mission Was Launched By Which Ministry? 

A. Defence Ministry
B. Ministry of Civil Aviation
C. Railway Ministry
D. None Of These 

Ans : B 

14. Operation Namaste Has been launched By________? 

A. Indian Coast Guard
B. Indian Army
C. Indian Airforce
D. Indian Navy 

Ans : B 

15. Who launched Operation NARCOS against smuggling of narcotics? 

A. RPF
B. Indian Army
C. NDRF
D. Home Ministry 

Ans : A 

16. Which Of The Following Has Launched “Operation AAHT” ? 

A. Indian Army
B. NDRF
C. RPF
D. Home Ministry 

Ans : C 

17. Which of the following has launched the Mission Amanat ? 

A. Indian Army
B. Indian Railway
C. Defence Ministry
D. None Of These 

Ans : B 

18. ‘Operation Sard Hawa” Has Been Launched By________? 

A. Indian Army
B. Border Security Force
C. Indian Railway
D. Defence Ministry 

Ans : B 

19. Operation Satark Was Started By Which Of The Following? 

A. Indian Army
B. BSF
C. Indian Railway
D. RPF 

Ans : D 

20. ‘Operation Devi Shakti” launched to evacuate Indian citizens from_____? 

A. Iran
B. Ukraine
C. Afganistan
D. Qatar 

Ans : C

21. Operation Mission Sagar Was Launched By Which Ministry? 

A. Defence Ministry
B. Foreign Ministry
C. Health Ministry
D. Indian Army 

Ans : B 

22. Which organisation launched Operation Nanhe Farishte ?

A. WHO
B. RPF
C. ISRO
D. BSF 

Ans : B

DOWNLOAD PDF CLICK HERE
JOIN TELEGRAM GROUP CLICK HERE
Various Operation (Quick Revision)
OPERATIONS OBJECTIVES
Operation Ganga To Evacuate IND Students From Ukraine
Operation Dost To Help Turkiye & Syria (Earthquake)
Samudra Setu II (IND Navy) For Shipment Of Oxygen Filled Containers
Operation Olivia (IND Coast Guard) To Protect olive Ridley Turtle
Vande Bharat Mission Civilian Evacuations Mission (Covid-19)
Operation Namaste (IND Army) Anti-COVID-19 Campaign
Operation NARCOS (RPF) To curb smuggling & illegal trafficking of drugs and narcotics
Operation AAHT (RPF) To Protect Women & Children From Human Trafficking
Mission Amanat (RPF) For Tracking Lost Luggage Of Railway Passengers
Operation Sard Hawa (BSF) To Monitor The India-Pakistan Border In Rajasthan
Operation Satark (RPF) To trace the transportation Of illicit liquor/tobacco products
Operation Devi Shakti To Evacuate IND Citizens & Foreigners From Afganistan
Operation Mission Sagar By Foreign Ministry
Operation Nanhe Farishte (RPF) Child-rescue Initiative

Leave a Comment