Posted on: March 25, 2022 | Author: Admin | Category: ODISHA GK

 

1. What is the percentage of land exploited for cultivation in Odisha?





ANSWER= (C) 40%

 

2. In which district of Odisha, shifting cultivation is known as Toila Chasa?





ANSWER= (A) Keonjhar

 

3. Which crop play a major role in the economy of Odisha?





ANSWER= (B) Rabi

 

4. Which among the following is not a Kharif crop is Odisha?





ANSWER= (A) Wheat

 

5. Which crop has largest area under cultivation in Odisha?





ANSWER= (C) Paddy

 

6. Mayurbhanj ranks high in the production of





ANSWER= (B) Maize

 

7. Srimati, Priya, Prasant are varieties of which crop grown in Odisha?





ANSWER= (D) Rice

 

8. In which of the following soils of Odisha production of rice takes place?





ANSWER= (A) Alluvial soil

 

9. What is the place of Odisha in the cultivation of jute?





ANSWER= (B) 4th

 

10. Which is the second most important cash crop in Odisha?





ANSWER= (B) Sugarcane

 

11. In which rank Odisha stands in sugarcane production in India?





ANSWER= (B) 8th

 

12. Koraput, Balangir and Kalahandi have suitable soil and climate conditions for





ANSWER= (D) Cotton

 

13. Which among the following are the major spices produced in Odisha?





ANSWER= (D) Both (a) and (b)

 

14. What kind of climate is found in North Central Plateau?





ANSWER= (B) Hot and Moist Sub-humid

 

15. Lateritic soil is not found in which Agro-climatic zone?





ANSWER= (A) Eastern Ghat High Land


Social tagging: > > > > >

Leave a Reply

Your email address will not be published.