Indian Culture MCQ Part- 02

01.Which among the following is a folk dance of India?
A. Kathakali
B. Mohiniattam
C. Garba
D. Manipuri

Ans- C

02.‘Bull’ in Buddhism is associated with which event of Buddha’s life ?
A. Birth
B. Great departure
C. Enlightenment
D. Mahaparinirvan

Ans- A

03.Guru Birju Maharaj is a maestro of which of the following Classical dance forms?
A. Kathakali
B. Manipuri
C. Mohiniattam
D. Kathak

Ans- D

04.Where was first Madarsa set up by the British in India ?
A. Calcutta (Kolkata)
B. Madras (Chennai)
C. Bombay (Mumbai)
D. Delhi

Ans- A

05.Bhagavata Mela, a folk form of performing arts is native to :
A. Assam
B. Gujarat
C. Karnataka
D. Tamil Nadu

Ans- C

06.Rock cut architecture in Harappan culture context has been found at—
A. Kotdiji
B. Amri
C. Dhaulabira
D. Kalibangan

Ans- C

07.Who amongst the following is renowned in the field of painting?
A. Prof. T.N. Krishnan
B. Ram Kinkar
C. Raja Ravi Varma
D. Parveen Sultana

Ans- C

08.Which of the following literary works belongs to classical Sanskrit literature ?
A. Meghadutam
B. Dhammapada
C. Dighanikaya
D. Vedas

Ans- A

09.Which one of the following festivals is not celebrated almost simultaneously in the month of January each year?
A. Lohri
B. Gudi Padwa
C. Makar Sankranti
D. Pongal

Ans- B

10.Which among the following is the folk dance popular during the harvest season in Punjab?
A. Bhangara
B. Kathak
C. Garba
D. Odissi

Ans- A

Leave A Comment For Any Doubt And Question :-

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *