Join Whatsapp Channel

Join Telegram Group

Ayodhya Ram Mandir 2024 All MCQ Questions

Ayodhya Ram Mandir 2024 All MCQ Questions

Ayodhya Ram Mandir 2024 All MCQ Questions

01. Which Indian engineering and construction giant is overseeing the design and construction of the Ram temple without any charges? 

A. Tata Projects
B. Reliance Infrastructure
C. Larsen & Toubro
D. Godrej Constructions 

Ans : C 

02. Who sculpted the murti of Ram Lalla? 

A. A team of artisans
B. A renowned sculptor from Ayodhya
C. Mysuru sculptor Arun Yogiraj
D. The exact sculptor is not mentioned 

Ans : C 

03. Which material is used to carve the murti of Ram Lalla in Ayodhya ? 

A. Marble
B. Granite
C. Black stone
D. Metal 

Ans : C 

04. In what form is Lord Ram depicted in the idol? 

A. Five-year-old child standing
B. Baby crawling
C. Adult warrior 
D. None of the above 

Ans : A 

05. What is the estimated cost of constructing Ayodhya Ram Mandir? 

A. ₹15,00 crore
B. ₹20,00 crore
C. ₹1,000 crore
D. ₹18,00 crore 

Ans : D 

06. What was the changed name of Ayodhya ?  

A. Faizabad
B. Prayagraj
C. Adirpur
D. Pataliputra 

Ans : A 

07. What additional element contributes to the idol’s weight? 

A. Jewelry
B. Lotus platform
C. Draped cloth
D. Base of the idol 

Ans : B 

IMPORTANT LINKS
JOIN TELEGRAM GROUP CLICK HERE
MORE ODISHA GOVT. JOB CLICK HERE
JOIN WHATSAPP CHANNEL CLICK HERE

08. Who is Rama according to Hinduism? 

A. An incarnation of Shiva
B. An incarnation of Vishnu
C. A disciple of Krishna
D. A manifestation of Brahma 

Ans : B

09. What is the total height of the idol when measured from the ground? 

A. 51 inches
B. 6 feet
C. 7 feet
D. Cannot be determined 

Ans : A 

10. In which architectural style is the Ram temple complex built?
A. Gothic
B. Nagara
C. Romanesque
D. Baroque 

Ans : B 

Ayodhya Ram Mandir 2024 All MCQ Questions

11. What will be the dimensions of the Ram temple upon completion?
A. 235 feet wide, 360 feet long, and 161 feet high
B. 161 feet wide, 235 feet long, and 360 feet high
C. 360 feet wide, 161 feet long, and 235 feet high
D. 161 feet wide, 360 feet long, and 235 feet high 

Ans : A 

12. What is the significance of not using iron in the construction of the temple?
A. Reduces cost
B. Makes the structure more earthquake-resistant
C. Adheres to traditional building practices
D. Improves ventilation 

Ans : C 

13. Which family of architects from Ahmedabad was responsible for the original
design of the Ram temple?
A. Rai family
B. Sompura family
C. Dixit family
D. Dravid family 

Ans : B 

14. Who envisioned the original design for the Ram temple in 1988?
A. Rai
B. Chandrakant Sompura
C. Arun Yogiraj
D. Ganeshwar Shastri Dravid 

Ans : B 

15. What ancient texts guided the revisions made to the temple design?
A. The Quran and the Bible
B. The Vedas and the Upanishads
C. Vastu Shastra and the Shilpa Shastras
D. The Ramayana and the Mahabharata 

Ans : C 

16. Upon completion, what will be the world ranking of the Ram temple in terms of size among Hindu shrines?
A. First-largest
B. Second-largest
C. Third-largest
D. Fourth-largest 

Ans : C 

17. Where was the grandiosity of the Ram temple’s design showcased in a model?
A. G-20 Summit
B. Ganga Sagar Mela
C. Prayag Kumbh Mela
D. Prayagraj 

Ans : C 

18. Which architectural style will the Ram temple follow?
A. Mughal
B. Dravidian
C. Gujara-Chaulukya
D. Modern 

Ans : C 

19. From which village mountain in Rajasthan is the sandstone for the construction of the Ram temple sourced?
A. Himalaya
B. Bansi pahadpur
C. Aravalli
D. Vindhya 

Ans : B 

20. What potential advantage does the use of copper plates offer compared to iron in temple construction?
A. Higher cost-effectiveness
B. Increased structural strength
C. Enhanced earthquake resistance
D. Reduced corrosion and longer lifespan 

Ans : D 

Ayodhya Ram Mandir 2024 All MCQ Questions

21. What is the term for the upraised platform found in Nagara temple architecture?
A. Mandapa
B. Shikhara
C. Garbhagriha
D. Jagati 

Ans : D 

22. What is the purpose of dispatching the two Shaligram stones from Nepal to India’s Ayodhya?
A. To be used for the construction of idols of Lord Vishnu
B. To be used for the construction of idols of Ram and Janaki
C. To be placed in the main temple complex of an existing temple
D. To be displayed in a museum in Ayodhya 

Ans : B 

23. Who is credited for creating the 12-foot-tall idol of Adi Shankaracharya idol installed in Kedarnath?
A. Vasudeo Kamath
B. Arun Shilpi
C. Yogiraj Shilpi
D. Arun Yogiraj 

Ans : D 

24. What structure was torn down at the disputed site in 1992?
A. Babur Mahal
B. Ayodhya Darbar
C. Babri Masjid
D. Sita Mata Mandir 

Ans : C 

25. Who was the Prime Minister of India during the Babri Masjid demolition in 1992?
A. Atal Bihari Vajpayee
B. Indira Gandhi
C. Rajiv Gandhi
D. Narasimha Rao 

Ans : D 

26. Who was the President in the year 1992 when Babri Masjid was demolished?
A. Giani Zail Singh
B. Shankar Dayal Sharma
C. K.R. Narayanan
D. Ramaswamy Venkataraman 

Ans : B

27. Who was the Chief Minister of Uttar Pradesh at the time when Babri Masjid was demolished?
A. Rajnath Singh
B. Narayanadatta Tiwari
C. Kalyan Singh
D. Mulayam Singh Yadav 

Ans : C 

28. Who laid the foundation stone of the Ayodhya Ram Mandir?
A. Narendra Modi
B. L.K. Advani
C. Atal Bihari Vajpayee
D. Rajnath Singh 

Ans : A 

29. When was the foundation stone for the Ram Mandir officially laid?
A. 1992
B. 2002
C. 2023
D. 2020 

Ans : D 

30. Which trust is overseeing the construction of the Ram Mandir?
A. Shri Ayodhya Dharmarth Samiti
B. Vishva Hindu Parishad
C. Indian Archaeological Society
D. Rama Janmabhoomi Teerth Kshetra Trust 

Ans : D 

Ayodhya Ram Mandir 2024 All MCQ Questions

31. In which year did the Supreme Court of India deliver the verdict on the Ayodhya dispute?
A. 2019
B. 2021
C. 2024
D. 2015 

Ans : A 

32. What is the name of the sacred river flowing near Ayodhya?
A. Ganges
B. Narmada
C. Saryu
D. Yamuna 

Ans : C 

33. What is the name of the trust behind the construction of the Ram Mandir? 

A. Shri Ayodhya Dharmarth Samiti
B. Rama Janmabhoomi Teerth Kshetra Trust
C. Vishva Hindu Parishad
D. Indian Archaeological Society

Ans : B 

34.  What is the auspicious duration for the Ayodhya Ram Mandir consecration ceremony?

A. 85 seconds
B. 84 seconds
C. 83 seconds
D. 82 seconds

Ans : B

35. What is the planned number of domes on the Ram Mandir?

A. 9
B. 7
C. 5
D. 3

Ans : C 

IMPORTANT LINKS
JOIN TELEGRAM GROUP CLICK HERE
MORE ODISHA GOVT. JOB CLICK HERE
JOIN WHATSAPP CHANNEL CLICK HERE

Leave a Comment