CT Entrance | Reasoning | Part- 1

Posted on: February 22, 2020 | Author: JobAlert |

1. If in a certain code language, FOLLOW is written as
HMNJQU, then how SECTOR will be written in the same
code language?

A) QCARMP
B) QGAVMT
C) UGEVQT
D) UCERQP 

Ans-    D

2. What is the sub-triplicate ratio of 4913 : 6859 ?

A) 18 : 19
B) 17 : 19
C) 17 : 18
D) 19 : 21

Ans-  B

3.If marked price is Rs.6000 and selling price is Rs. 4000,
then the percentage of discount offered is

A) 33.33%
B) 16.66%
C) 66.66%
D) 13.33%

Ans-   A

4. If ASTRO is coded as YQRPM, then WOLF will be coded
as

A) UMJE
B) UMJC
C) UMIC
D) UMJD

Ans-   D

5. If ROSY is coded as QPTZ, then TOMB will be coded
as

A) SPNC
B) SPND
C) SQNC
D) SPMC

Ans-  A

6. What is the next number in the given series?
112, 114, 117, 122, 129, ?
A) 141
B) 142
C) 139
D) 140

Ans-  D

7. What is the time taken in seconds by a 180 m long
train travelling at a speed of 270 kmph to fully cross a
milestone ?

A) 3.3
B) 2.7
C) 2.4
D) 2 

Ans-   C

8. In a certain code language COLORADO is written as
NMJMPYBB. How is CREATION written in that code
language ?

A) MPCYTGMB
B) BPCYRGMM
C) MPCYRGMB
D) BPCYTGMM

Ans-  C

9. What is the missing number in the given series?
41,  43,  47,  ?,  59

A) 57
B) 61
C) 53
D) 67

Ans-   C

10. If RID is coded as QHC, MAD is coded as LZC, then
TENT will be coded as

A) SDNS
B) SDMS
C) SDMT
D) SCMS

Ans-   B

11. What is the next number in the given series?
288,  146,  75,  ?

A) 32.5
B) 42.5
C) 39.5
D) 49.5

Ans-   C

12. Karthik’s father’s only son’s mother’s husband’s wife is
related to Karthik as

A) Mother
B) Grandmother
C) Aunt
D) Sister

Ans-   A

13. Five consecutive numbers whose arithmetic mean is
25 have been written. What is the cube of the middle
number ?

A) 15625
B) 10648
C) 12167
D) 13824

Ans-   A

14. In a certain code language, FOREST is coded as
6151851920. How will JUNGLE be coded as in the same
language ?

A) 1021147125
B) 1021137125
C) 1021157125
D) 1021167125

Ans-   A

15. Kamal is the maternal uncle of Gauri. How is Gauri’s
brother’s father related to Kamal’s father ?

A) Brother in law
B) Son
C) Son in law
D) Brother

Ans-   C

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Like Our Facebook Page