CT Entrance | Education & G.A | Part- 1

Posted on: February 21, 2020 | Author: JobAlert |

CT Entrance | Education & G.A | Part- 1

WWW.ODISHAJOBALERT.NET

1. Which of the following diseases is generally spread by
mosquitoes ?

A) Chicken pox
B) Tetanus
C) Yellow fever
D) Typhus

Ans-   C

2. To reach high quality educational content to the most
backward areas using satellite communication, 32 DTH
channels have been made functional, under

A) Unnat Bharat Abhiyan (UBA)
B) SWAYAM Prabha programme
C) “Institutions of Eminence” (IoE)
D) Ek Bharat Shreshtha Bharat programme

Ans-   B

3. Who was the first woman Congress Party President ?

A) Sarojini Naidu
B) Ambica Charan Mazumdar
C) Annie Besant
D) Indira Gandhi

Ans-   C

4. What is the name given to the unstructured type of
learning resulting from daily life activities related to work,
family or leisure ?

A) Casual learning
B) Informal learning
C) Intentional learning
D) Formal learning

Ans-   B

5. Who was the founder of National People’s Party
(NPP) ?

A) P A Sangma
B) Sitaram Yechury
C) Naveen Patnaik
D) Mamata Banerjee

Ans-   A

6. Which of the following soaps are made by dissolving
the soap in ethanol and then evaporating the excess
solvent ?

A) Toilet soaps
B) Medicated soaps
C) Transparent soaps
D) Shaving soaps

Ans-   C

7. Graphite and Diamond are the

A) allotropes of Carbon
B) isotopes of Carbon
C) isomers of Carbon
D) isotones of Carbon

Ans-   A

8. Which of the following skills was proposed regarding
Secondary Education, in Revised Programme of Action,
1992 ?

A) Reading skills
B) Writing skills
C) Communication skills
D) Computer skills 

Ans-   D

9. As per Article 55 of the Constitution of India, the
election of who among the following shall be held in
accordance with the system of proportional representation
by means of single transferable vote ?

A) The Chief Election Commissioner
B) The President
C) The Chief of the Army Staff
D) The Governor 

Ans-  B

10. Who formally inaugurated the University Grants
Commission (UGC) in1953 ?

A) Shri Maulana Abul Kalam Azad
B) Shri. Fakhruddin Ali Ahmed
C) Dr. Murali Manohar Joshi
D) Smt. Smriti Irani

Ans-   A

11. What are Tranquilizers ?

A) Drugs that act on digestive system
B) Drugs that act on renal system
C) Drugs that act on cardiovascular system
D) Drugs that act on the central nervous system

Ans-   D

12. Which of the following commissions recommended a
four year training course after senior secondary, or
preferably a 5 year course leading to graduation and
training for school teachers ?

A) National Commission on Teachers-I
B) Secondary Education Commission
C) National Policy Statement on Education
D) Indian Association of Teacher Educators

Ans-   A

13. In which of the following years was the First National
Policy on Education formulated ?

A) 1987
B) 1967
C) 1986
D) 1968

Ans-   D

14. Sound travels fastest in which of the following
mediums ?

A) Oxygen
B) Water
C) Air
D) Steel

Ans-   D

15. The function of NIEPA is Integrating educational
studies and researches under the area of __________

A) educational planning and curriculum development
B) educational planning and administration
C) school and curriculum development
D) educational administration and curriculum
development

Ans-   B

CT Entrance | Education & G.A | Part- 1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Like Our Facebook Page