Social Science || Part – 1

Posted on: February 20, 2020 | Author: JobAlert |

1. Who among the following is considered the 24th Jain
Tirthankara ?

A) Vardhaman Mahavira
B) Gautam Buddha
C) Parasnath
D) Ashoka

Ans-   A

2.The temperature at which the air gets saturated is
called:

A) Cooling point
B) Melting point
C) Freezing point
D) Dew point

Ans-  D

3. Which of the following planets is closest to the Sun ?

A) Mars
B) Earth
C) Mercury
D) Venus

Ans-   C

4.Who among the following was the chairman of union
constitution committee ?

A) J.B. Kripalani
B) Jawaharlal Nehru
C) Dr. Krishnamachari
D) Dr. B.R. Ambedkar

Ans-  B

5.Which Article of the Indian Constitution enumerates
the Fundamental Right, ‘Protection of life and personal
liberty’ ?

A) Article 21
B) Article 19
C) Article 23
D) Article 17

Ans-   A

6.Why is terrace farming practised mostly in hilly areas ?

A) To promote reforestation
B) To control overgrazing
C) To prevent deforestation
D) To prevent soil erosion

Ans-   D

7.Which of the following layers of the Earth is made up
of rocks in molten state ?

A) Crust
B) Inner core
C) Outer core
D) Mantle 

Ans-   D

8.The value of the latitude at the poles is:

A) 90°
B) 0°
C) 45°
D) 66.5°

Ans-  A

9. Compressional waves are a type of seismic waves
also known as:

A) P wave
B) S wave
C) Rayleigh waves
D) Love waves

Ans-   A

10.Who among the following was the first President of the
All-India Trade Union Congress in 1920 ?

A) Lala Hardayal
B) Lala Lajpat Rai
C) Sardar Vallabhai Patel
D) Jawaharlal Nehru

Ans-   B

11.Which of the following options is the lowermost layer
of the atmosphere ?

A) Mesosphere
B) Ionosphere
C) Stratosphere
D) Troposphere

Ans-  D

12.How many members can Governor nominate to the
Legislative Council ?

A) One-fourth
B) Half
C) One-third
D) One-sixth 

Ans-  D

13.Which of the following options is regarded as the apex
body in a three-tier Panchayati Raj System in India ?

A) Zila Parishad
B) Block Samiti
C) Panchayat Samiti
D) Gram Panchayat

Ans-  A

14.Which among the following types of coal is considered
to the best quality of coal with 85 to 90 percent of carbon ?

A) Lignite
B) Bituminous
C) Anthracite
D) Peat

Ans-   C

15.Which of the following states was the first to implement
the Panchayat Raj system in India ?

A) Rajasthan
B) Bihar
C) Odisha
D) Uttar Pradesh 

Ans-   A

16.Which among the following options is an example for
community owned resource ?

A) Plots
B) Burial grounds
C) Houses
D) Farm lands 

Ans-    B

17.Who among the following writers was a French
Novelist who wrote about Gandhiji ?

A) Charles Equelle
B) Romain Rolland
C) Jean-Jacques Rousseau
D) Leo Tolstoy

Ans-   B

18. Who among the following was the founder of the
Mughal Empire in India ?

A) Akbar
B) Babur
C) Jahangir
D) Aurangzeb 

Ans-   B

19.What is the name given to the horizontal lines drawn
in the east-west direction on the globe ?

A) Latitudes
B) Meridians
C) Longitudes
D) Grid

Ans-   A

20.Which of the following did Gandhi find to protect the
rights of Indians in South Africa ?

A) South African Congress
B) African Congress
C) Natal Indian Congress
D) Indian Congress 

Ans-   C

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Like Our Facebook Page